LENGYELORSZÁGI MAGYAR EGYESÜLET

DIVÉKY ADORJÁN HÉTVÉGI MAGYAR ISKOLA ÉS ÓVODA

Rólunk

Az egyesület bemutatkozása

A Lengyelországi Magyar Egyesület formálisan 1995-ben alakult meg. A 70-es években házasságkötés révén Varsóba került és rendszeresen találkozó magyarok Magyar Kolóniának nevezett közössége alapította az összetartás és a magyarság ápolásának igényével. Ma már sok magyar fiatal nem házasságkötés révén, hanem úgy kerül Lengyelországba, hogy az uniós lehetőségeket kihasználva itt jár egyetemre vagy munkát vállal nemzetközi cégeknél angol nyelvtudással.  

Az Egyesület apolitikus, világnézeti szempontból semleges beállítottságot képvisel és kezdettől fogva nyitott a nem-tagok felé is. Az itt élő magyarok és azok leszármazottai közötti társas kapcsolatok fenntartását, a kölcsönös segítségnyújtást, a magyar nemzeti identitástudat, a kultúra és az anyanyelv megőrzését, valamint a magyar-lengyel barátság hagyományainak folytatását tekinti legfontosabb feladatának. Nem rendelkezik tagszervezetekkel, azonban Gdańskban, Krakkóban, Wrocławban, Poznańban magyar klubok igyekeznek összefogni a helyieket. 

Az Egyesület tartja a kapcsolatot a nyugat-európai magyar egyesületekkel a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége révén, valamint a magyar Diaszpóra Tanáccsal. 

A Magyarország Varsói Nagykövetségén belül működő Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ – díjmentesen otthont ad a hétvégi magyar iskolának és az egyesületi programoknak.  

1999 óta akkreditáció nélkül, honismereti szakkör jelleggel szépen fejlődő hétvégi magyar iskolát működtetünk Varsóban, amelynek célja az anyanyelv megőrzése, fejlesztése, a hagyományőrzés és a magyar identitástudat erősítése. Ez az egyesület legfontosabb missziója. Jelenleg Poznanban is próbálkoznak a helyiek hétvégi magyar iskolát kialakítani, de ez az adott városban élő magyar közösség aktuális összetételétől is függ.

Az egyesületi és a hétvégi magyar iskolai tevékenység önkéntes munkára alapozott, az Egyesületnek irodája, alkalmazottja nincs. A nagyobb programjaink költségeinek fedezéséhez és a Hétvégi Magyar Iskola és Óvoda fenntartásához a magyar kormány által a külhoni magyarságnak nyújtott pénzügyi támogatásra rendszeresen pályázunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez. Néhány éve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által létrehozott Kőrösi Csoma Sándor és Petőfi Sándor ösztöndijasprogram keretében, szintén pályázat alapján delegált fiatal ösztöndijas is segíti tevékenységünket, a programok szervezését, a közösségépítést. A fiatalok létrehoztak Varsóban egy rendszeresen találkozó magyar klubot, jól működő Facebook oldala van a varsói magyaroknak és számos más  városban az ottani magyar közösségeknek. 

Külön programként vagy az iskolán belül nyílt nap keretében megemlékezünk a nemzeti ünnepekről, szervezünk farsangi, Mikulás- és karácsonyi ünnepséget, tavaszi kirándulást, pikniket, természetjárást, szenior-találkozókat, múzeumlátogatást, ismeretterjesztés jellegű találkozókat, a Nagykövetséggel közösen éves kolóniatalálkozót Magyarországról meghívott vendégfellépéssel. 

Lehetőség van havonta egy alkalommal magyar nyelvű szentmise látogatására. 

Igyekszünk közös programokkal hozzájárulni a magyar-lengyel barátság erősítéséhez is. Programjainkra szeretettel várjuk mindig a magyarul beszélő lengyel Barátainkat és a Varsói Egyetem magyar tanszékének diákjait is.


Pasternak Éva alelnök
Varsó, 2021.10.24.

 

Partnereink

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Magyarország Varsói Nagykövetsége és Konzulátusa / Ambasada i Konsulat Węgier w Warszawie

Liszt Intézet - Magyar Kulturális Központ - Varsó

NYEOMSZSZ Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége

Kőrösi Csoma Sándor Program

Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság